divendres, 7 de juny del 2019

Jocs i esports de llançament

A l'Institut de Flix hem dedicat dues sessions d'educació física a conèixer i practicar diversos jocs de llançament procedents d'altres comunitats i països del món. En aquesta ocasió hem treballat el Bolo Vaqueiro -esport tradicional asturià-, el bolo cantabro -de Cantàbria-, el molkky -d'origen finlandès-, el kubb -originari de Suècia-, el truc o petanca de cubs -que es practica a Vinaioli di Castellinaldo-.
De tots el bolo vaqueiro potser és el més espectacular pel so que produeix la bola en colpejar contra els petits bolos, la distància que agafen, la combinació d'habilitat, força i punteria...  
També és curiós la quantitat de petits bolos que es col·loquen i que s'han de colpejar el més lluny possible. Els vídeos mostren una mica l'activitat feta al pati:

  


Al vídeo, produït pels amics de la Asociación Bolo Vaqueiro de Cangas del Narcea el 2007, es poden veure les característiques del joc, l'espai i materials de joc i la manera de puntuar.



Val a dir que aquesta mateixa associació ha promogut l'edició de dos llibrets que expliquen el joc. D'una banda el Reglamento de juego y competición Bolo Vaqueiro de Asturias, i d'altra, El bolu vaqueiru. Cultura ya tradición d'un pueblu amb textos de Carlos Suari, que esdevé un manual molt pràctic per a conèixer aquest joc tradicional, saber on es troben boleres, la varietat de materials...
 
El joc del KUBB també té molt d'èxit entre l'alumnat segurament, degut, al desconeixement. És un joc originari d'Escandinàvia i molt popular a la zona però que aquí ara comença a conèixer-se. 
 
I també curiós troben el joc del molkky, sobretot pel sistema de puntuació que té i l'habilitat i punteria que s'ha de tenir per a poder guanyar. Es pot estar perdent quasi tota la partida i al final, segons com cauen les peces, amb un cop de sort tot canvia.
Per últim a la petanca amb cubs hi influeix més la sort que no pas l'habilitat del jugador donat que difícilment pot calcular com caurà el cub de fusta. És aquest factor que fa que a alguns alumnes també els encanti jugar a aquest joc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada