divendres, 18 de gener del 2019

CONTINUÏTAT DEL PROJECTE “A TIR DE FONA!”: el joc del bòlit (01)

Com recordareu el curs passat vam iniciar un senzill projecte d’intercanvi de jocs tradicionals i populars amb l'Institut Ramon Llull de Palma de Mallorca que vam batejar amb el nom de “A tir de fona”!
“A tir de fona” sorgeix de la idea de remarcar que malgrat la distància aparent entre els pobles tot és tan a prop com es vulgui estar. Palma de Mallorca i Flix -illes i Principat- estan a això, "a tir de fona!" i volem destacar que hi ha moltíssimes coses que ens uneixen alhora que algunes altres, per sort, són diferents, ens identifiquen i, la coneixença mútua ens enriqueix (paraules, expressions, cultura lúdica...). És així que l'objectiu d'aquest projecte no és altre que apropar l'alumnat d'ambdós centres en la coneixença d'alguns jocs i formes jugades curioses i característiques de cada contrada. 
L'activitat suposa seleccionar un joc popular o tradicional, descriure'l i practicar-lo i enregistrar-lo en vídeo per tal de poder fer una fitxa que es mostrarà als companys de l'altre centre. Aquests, alhora, amb el material rebut practicaran el joc i en faran una valoració. 
El curs passar nosaltres els vam explicar els jocs de la corretja i del “sedasso, sessudo”, mentre que ells ens ensenyaven a tirar, precisament, amb fona. Aquest curs nosaltres encetem l’intercanvi explicant-los com juguem al bòlit!


EL JOC DEL BÒLIT/BÈLIT!
El joc del bòlit o bèlit és molt divertit i engrescador, però pot resultar un xic perillós si no s’està atén o bé no es fan un seguit d’exercicis previs per a jugar-hi. Tot seguit us mostren 2 activitats que hem fet a la classe d’educació física de l’institut de Flix per aprendre una mica la tècnica i, a continuació, us expliquem una manera de fer un partit de bòlit!

Material que necessitem:
  • un bòlit (un pal de fusta de 10 a 15 cm de llarg i d’un parell de centímetres de gruix)
  • una pala de fusta (es pot aprofitar una de les fustes dels “palets” de transport de mercaderies)
EXERCICI 1: APRÈN A COLPEJAR EL BÒLIT
Descripció:

  • Has de deixar el bòlit horitzontalment al terra i t’has de posar perpendicular a ell, en un costat, posant-te en la posició de sortida d’una cursa d’atletisme però deixant un petit espai entre el bòlit i la persona de manera que quan s’alci no pegui a la cara.
  • T’acotxes, sense agenollar-te a terra, i allargues el braç intentant picar a la punta del bòlit -no t’has d’apropar massa i no has de posar la cara damunt del bòlit ja que, quan piquis, aquest et pot anar a la cara-.
  • Si piques bé a la punta –no cal massa fort- el bòlit s’aixecarà. Quan estigui a l’aire l’has d’intentar colpejar-lo i fer-lo anar ben lluny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada