dijous, 12 d’abril del 2018

Treball de síntesi a Empúries


Un any més l'alumnat de 1r d'ESO ha fet el treball de síntesi al CdA d'Empúries. Enguany han estat des del dilluns 19 fins al dimecres 21 treballant principalment aspectes relacionats amb el medi natural (coneixement de la formació de la costa, en particular del sistema dunar que hi ha a la zona compresa entre l'Escala i el jaciment arqueològic d'Empúries).
I lògicament l'altre àmbit treballat ha estat el relacionat amb la història. El coneixement de les formes de vida en temps dels primers colonitzadors grecs i la posterior arribada i assentament dels romans.
D'aquesta manera han pogut conèixer com era l'entramat urbà, els carrerons, l'àgora grega i el fòrum romà, les cases d'uns i altres, els diferents tipus de cases romanes (domus i insulaes), els sistemes defensius, les canalitzacions d'aigua, cisternes, sistemes d'emmagatzematge... 
Un dels aspectes urbanístics i constructius que més ha agradat a l'alumnat ha estat els nombrosos i variats mosaics existents: 
El museu del jaciment ha permès fer-se una idea de la gran quantitat d'objectes i materials que hi havia fa més de 2.000 anys. Entre aquests objectes hem destacat algunes joguines com ara les típiques nines fetes de ceràmica.
Precisament aquestes nines han permès contextualitzar una activitat posterior i que està inclosa dins del projecte compartit entre l'Institut de Flix i el Camp d'aprenentatge d'Empúries, i és el coneixement dels jocs, les joguines i altres activitats lúdiques que hi havia en època de l'assentament dels romans a Empúries, ara fa més de 2.000 anys.
Al temple que s'alça al fòrum de la ciutat romana el nostre alumnat ha fet "ofrena a les divinitats" de la nina que duien i que, amb aquest gest es simbolitzava el "pas de l'edat infantil a l'adulta".
Tot seguit ja hem passat a jugar a tots aquells jocs que durant uns mesos hem estat coneixent, interpretant i posant en pràctica a l'institut. Aquest és un moment important de tot el treball de síntesi doncs, en certa mesura, suposa tancar el cercle del projecte encetat a l'institut i que ara ens permet jugar en aquells mateixos llocs on, suposadament, fa més de 2.000 anys es practicaven aquests esbarjos.
Entre aquests jocs han destacat els que utilitzen nous per a practicar-se. Cal recordar que els nens i nenes romanes sovint duien bosses de roba plenes de nous amb les quals practicaven jocs com ara la ratlleta, el seriae, el delta, els castells, la pendent...
A les instal·lacions de l'alberg de la Generalitat hem jugat a diferents jocs de tauler com ara l'alquerc, el molí de nou i el felli, així com un joc d'origen grec conegut amb el nom de còotabos.
El darrer dia vam visitar finalment els museus Dalí i del joguet de Figueres.
Podeu veure tot el treball fet d'aquest projecte compartit amb el CdA d'Empúries en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada