dijous, 6 d’abril del 2017

Ludus Emporiae: Juguem com jugaven els romans fa 2.000 a Empúries!

Els alumnes de 1r d'ESO han fet una estada de 3 dies a l'alberg de l'Escala per a fer el Treball de Síntesi. A banda d'activitats relacionades amb llengües i ciències naturals (formació dunar, els ecosistemes litorals, la formació del relleu...) així com història (característiques de les polis grega i romana), han pogut posar en pràctica nombrosos jocs i diversions d'època romana en el mateix jaciment arqueològic d'Empúries, en els mateixos llocs on possiblement fa al voltant de 2.000 anys jugaven els nens i nenes, els joves i els adults que poblaven aquella ciutat romana.
Enguany, a més, hem pogut conèixer i posar en pràctica aquests jocs de la mà d'unes simpàtiques "sacerdotesses" que han acompanyat al grup tota l'estona i han dinamitzat els jocs!


Ofrena de nines i baldufes a les sacerdotesses del temple!

Després de fer l'ofrena simbòlica de nines i baldufes a les divinitats del temple, les nostres sacerdotesses van tenir cura d'organitzar i dinamitzar diferents jocs dins del fòrum de la ciutat romana d'Empúries i, també com veurem més endavant, a altres indrets com les tavernae i també a la palestra i l'amfiteatre, fora de les muralles.  

Muinda o Musca aenea
Funem saltare

Turbo

 Orbis o trochus

Duplum molendinum I (molí de nou) 


Duplum molendinum II (alquerc) 

Felli 

Clavo o marmita 


Jocs amb nous (deltae, seriae i ratlleta)

A les tavernae ens van ensenyar el curiós joc de kottabos que consisteix en mirar de fer caure un plat amb les restes de "la suposada beguda" que quedaria dins d'una copa de beguda!

Kottabos

I també vam jugar a la morra!!! un joc d'aposta en la qual l'agilitat i rapidesa mental, junt amb l'atzar i l'agressivitat verbal fa que esdevingui tot un concurs!
 
Digitis micare 
 
Tir amb fona 
Ephedrismos 

Dins del museu arqueològic d'Empúries 
Un cop dins del museu arqueològic del jaciment vam poder comprovar com les nines que havíem fet a l'institut eren molt semblants a la que hi ha exposada entre les vitrines. Realment la "Barbie" actual no és més que una còpia de fa 2.000 anys!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada