dijous, 26 de maig del 2016

XIIè Tradijoc a Móra d'Ebre

La població de Móra d’Ebre ha acollit avui la dotzena edició de Tradijoc: Trobada d’alumnes que cursen 1r d’ESO de les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. En aquesta ocasió han estat 227 els alumnes participants provinents de l’Institut Escola de Batea, Institut Terra Alta, Institut Julio Antonio, Institut de Flix, Escola Santa Teresa i Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragues que han compartit un llarg matí de jocs tradicionals i populars, acompanyats de 19 professors i 61 alumnes de 1r de batxillerat de l’institut Julio Antonio que han tingut cura d’ensenyar i dinamitzar els jocs.
La trobada s’ha iniciat a partir de les 9:00 amb l’arribada de l’alumnat provinent dels diversos centres. Després d’uns primers instants de timidesa ràpidament s’han anat fent les primeres presentacions i s’han format els diversos grups, 15 en total, cadascun ben identificat amb una samarreta de color diferent. 
A partir de les 9:45 s’han iniciat els jocs. Aquests estaven distribuïts en tres zones: Passeig del Pont, Plaça de l’Ajuntament i Illa Saurí. En cadascuna d’aquestes zones es realitzaven diversos jocs en períodes de 15 minuts.

Zona Passeig del Pont: Aquest era un espai dedicat bàsicament a les curses. S’han fet les conegudes curses d’ous i de sacs, la de les cames lligades, la corrida de les pedres o del cabàs i el joc de Moros i cristians. 
Zona de la Plaça de l’Ajuntament: Ha estat una zona més descansada. En aquest espai s’han fet fins a vuit jocs diferents: el cementiri, circuits de xapes i també futbol xapes, equilibris amb les xanques, jocs tradicionals com la xarranca, la rebelluga i els ossets o pidos, i els quatre cantons a la qual s’hi ha fet diverses divertides variacions.
Zona de l’Illa Sauri: Aquest nou espai de la capital de comarca ha resultat ideal per a fet, entre d’altres, jocs de punteria i llançament com ara les bitlles, la petanca, el set i mig, les boles o la ratlleta; a més de saltar la corda o el joc de les 3 canyes.
Darrera d’aquesta organització hi ha un col·lectiu de nou professors dels esmentats centres que, curs rere curs, preparen la trobada a partir d’un Grup de Treball inclòs dins del Pla de Formació de Zona de la Ribera d’Ebre. Aquests vetllen per la bona organització de l’esdeveniment no sols preparant els jocs que es realitzaran, també preveient el nombre d’alumnes, els espais que es necessitaran, els materials, el disseny de l’anagrama i la redacció del llibret on es recullen els jocs, la infraestructura necessària... 
Cal remarcar que en aquest darrer apartat hi ha tingut un paper destacat l’ajuntament de Móra d’Ebre que ha esmerçat personal, material i diners per tal que la jornada es desenvolupés exitosament –s’han habilitat serveis, s’han distribuït papereres pels espais de joc, s’ha muntat unes carpes per acollir al professorat acompanyant, hem disposat d’un equip de so i, a més, s’ha obsequiat a tots els participants amb un esmorzar del tot saludable i una botella d’aigua. Cal doncs agrair l’esforç i la total predisposició d’aquest consistori.
Per fi destacar que a banda de la col·laboració de l’esmentat ajuntament també hi han participat d’una manera o altra el Centre d’Estudis dela Ribera d’Ebre, l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó, l’Associació Europeade Jocs i Esports Tradicionals i, evidentment, el Departament d’Educació.
Cal agrair doncs a tots plegats el seu suport que ha permès, un any més, dur a terme una jornada lúdica, de coneixença del patrimoni juganer alhora de coneixença entre adolescents de pobles de dues comarques veïnes i, a més, editar un dossier on es recull tota la feina feta que podreu descarregar a través d’aquest enllaç

RESPON:
1.- Explica 3 dels jocs que més t'hagin agradat.
2.- Fes una valoració del Tradijoc (mínim 5 línies i màxim 15).

Data límit: 1 de juny de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada