dijous, 14 de maig del 2015

XIè Tradijoc a Gandesa


Ahir dimecres, 13 de maig, Gandesa va acollir l'onzena edició de Tradijoc: trobada de jocs tradicionals i populars de l'alumnat de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta que cursa 1r d'ESO. Una nova edició i un nou èxit tant per l'organització com per la participació. En aquesta ocasió van ser 210 nois i noies que van practicar 21 jocs tradicionals, dinamitzats per 53 joves de 4t d'ESO i 1r de BAT de l'institut de Gandesa així com un jove del Jeroni de Moragas, de Móra, que van fer de monitors i que van tenir cura d'explicar els jocs. L'alumnat, a banda, va anar acompanyat de 18 professors/es.  




La jornada es va iniciar a les 9:45, un cop es van reunir els participants provinents de l'Insitut de Flix, l'Institut Júlio Antonio, l'escola Santa Teresa de Móra d'Ebre, el CEE Jeroni de Moragas de Móra, l'institut escola de Batea i l'Institut Terra Alta. Des d'un primer moment els protagonistes es van barrejar amb els seus companys i van iniciar el què havia de ser una jornada lúdica, participativa, de relació i convivència.




Els jocs es van repartir en tres zones. A la primera, la de la plaça de l'Església i carrers adjacents, van fer les curses de sacs i de pedres, van saltar i van estirar la corda, van jugar a futbol xapes i van fer curses de xapes, a més de jugar a les tres canyes.




La segona zona de joc, concentrada al casc antic de Gandesa, van jugar a moros i cristians, al cementiri o mate, al mocador, a la xarranca, van fer el joc de l'espardenya i van fer curses de cames lligades.




A la darrera zona, la del Parc, van jugar a la corretja davant l'atenta mirada dels avis de la residència, van tirar la baldufa i van jugar al set i mig i a boles. També van poder provar la seva punteria amb les bitlles, jugar als quatre cantons i comprovar la seva habilitat amb els cèrcols i les xanques.
 
 
Cal destacar que el Tradijoc és fruit de la feina realitzada durant el curs 2014/2015 per un Grup de Treball d'educació física que està format per deu professors/es dels esmentats centres educatius de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Aquest grup de treball té cura de preparar i organitzar la jornada i de dissenyar el programa de jocs, fent la previsió de materials i dinamitzadors -en aquest sentit hem de destacar que és la primera edició en la qual un alumne del Jeroni de Moragas participa com a monitor-.
 
 
A banda, cal destacar que tot el material generat per aquest grup de treball s'edita en paper i en format pdf gràcies a la col·laboració del CERE (Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre) i de l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó.
Podeu descarregar-vos el dossier en aquest enllaç.
Trobareu més informació i imatges en aquest enllaç del CRP de la Terra Alta.
 
Data límit 21 de maig
 
A.- Si vas anar al TRADIJOC: 
Fes una valoració reflexiva i extensa del Tradijoc. Raona què va suposar per a tu la trobada, què et va agradar, què modificaries, quins jocs o activitats afegiries, quina va ser la relació amb els teus companys, amb els monitors i amb els professors.
 
B.- Si NO vas anar al TRADIJOC: 
Entra a aquest enllaç i podràs llegir el dossier amb tots els jocs que vam fer. Explica 3 jocs que coneguis i 3 més que no hagis jugat mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada