dissabte, 21 de febrer del 2015

El joc Reial d'Ur

És possible conèixer una cultura, una civilització a través dels seus jocs?
A partir d’aquesta entrada anirem donant resposta a aquesta pregunta, i anirem coneixent diferents jocs que es van inventar fa milers d’anys, que foren practicats per la gent de totes les classes socials i que, molts d’ells van ser els precursors de molts dels nostres jocs. I és que el joc és tant antic com l’home!
 

Segons Oriol Comas i Coma al seu llibre El món en jocs (Ed. La Magrana, Barcelona, 2005), el primer joc anomenat Reial d’Ur fou descobert per Sir Leonard Woolley el 1926, al jaciment arqueològic de la ciutat sumèria d’Ur –d’aquí el seu nom-.
Dels quatre taulers que es van trobar el millor data de 2650 aC i està fet amb materials com el nacre, el lapislàtzuli i la pedra calcària vermella. Es pot admirar al Museu Britànic en un estat perfecte de conservació.

 
El que no es van conservar són les regles del joc, encara que una taula d’argila trobada anys després i escrita amb caràcters cuneïformes ha donat, als investigadors, informació suficient per a recrear-ne les regles.
Segons Irving Finkel, conservador del Museu Britànic, el joc d’Ur és un joc de tauler de recorregut:

·         El tauler té vint caselles, disposades en dos blocs, un de dotze i un altre de sis caselles, unides per un pont de dues caselles.
·         Totes les caselles estan bellament decorades.  
·         Com a curiositat remarcar que cada joc anava acompanyat de 3 daus, piramidals, els quals tenien 2 dels quatre vèrtex pintats.


Amb aquesta informació us proposo que feu d’arqueòlegs lúdics i que inventeu una manera de jugar. Si us plau, us agrairé que no consulteu internet donat que estem davant d’un joc, el més antic que coneixem de la humanitat i del qual desconeixem exactament com es jugava, per tant, podeu ser creatius i inventar-vos unes bones regles del joc!!!
I també us animo a que ues feu el vostre propi tauler de joc amb les peces corresponents!!! -Aquest treball s'ha de fer en parelles-.


Recreació d'un joc en 3D fet per Dominic Noble

Els taulers de jocs creats pels alumnes de 1r d'ESO han estat impressionants. N'hi ha fets de tots els materials possibles: fang, cartró, paper, metacrilat, fusta, plàstic... així com les fitxes i daus, tots ells molt originals.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada