dijous, 4 de desembre del 2014

Construcció d'un estel, milotxa, grúa o cometa


 
Amb aquest títol us proposem fer un taller de construcció i enlairament d’estels. Aquesta activitat s’emmarca dins la celebració del Tricentenari del 1714 i es fa coincidir amb la celebració, el 10 de desembre, del Dia Mundial dels Drets Humans.
 
Breu apunt sobre l’origen i evolució dels estels
La paraula prové del grec Komee, que vol dir “cabellera”. Els seus orígens es trobem a l’antiga Xina cap l’any 2500aC.
Pels xinesos els estels tenien en un origen una funció espiritual de meditació. Després va tenir un ús com instrument de pesca i també com a ús militar (cap al 1200aC) fins i tot com a element per volar els soldats de l’antiga Xina!
El seu ús va arribar a l’Índia i, d’aquí, a la península d’Aràbia i el nord d’Àfrica.
A Europa els estels arriben a finals de la Edat Mitjana, així hi ha documents dels segles XIV i XV que apareixen documentats els estels amb usos militars.
Al llarg del segle XVII els estels passen a tenir un ús de joc infantil i no serà fins el segle XVIII, amb la Il·lustració, que els estels tindran un ús científic –Benjamin Franklin va utilitzar els estels per estudiar els fenòmens atmosfèrics lligats a la electricitat, de resultes d’aquesta experimentació va inventar el parallamps!-.
Al llarg del segle XIX l’ús d’estels es va estendre per estudiar l’atmosfera i ja al segle XX, vinculat amb l’aparició de l’aviació els estels tornen a tenir una utilitat militar.

Usos:

  • Art de pescar
  • Salvament marítim
  • Meteorològic
  • Fotogràfic
  • Militar
  • Oci

Els estels a Catalunya
La referència més antiga a Catalunya la trobem al segle XVIII. I en trobem referint-se amb noms diversos: estels, grues, milotxes, cometes...
El febrer de 1775 el seu ús es va prohibir amb l’argument que era una pràctica perillosa ja que els infants que jugaven pels terrats podien “prendre mal”. El document de prohibició signat pel governador militar de Barcelona deia: 

"ORDENO, y mando, que Persona alguna, de cualquier estado, ó condición que sea, no pueda del dia de la publicación de este Edicto en adelante hacer volar Cometa, ó Grua, ni otra cualquier parte de ella, ni consentirlo a ninguno de sus domésticos, ó dependientes bajo la pena de tres libras por cada vez, que fure hecho lo contrario".
Don Philipe de Cabannes, señor de Luttange (1773-1777) Capità General i Governador Militar

Durant les guerres napoleòniques es va produir una nova prohibició, i és que els estels eren utilitzats pels barcelonins per comunicar-se amb la flota anglesa que setiava la ciutat.
 

Fes volar un estel, fes volar els teus somnis!
Fer un estel és senzill però cal posar-hi atenció. A continuació hi ha l’explicació de com fer-ne un amb una senzilla bossa de plàstic i unes canyetes primes. 



Hi ha països d’Àsia que pensen que, si escriuen els seus desigs i anhels a les cues dels estels, en fer-los volar, com que aquests estaran més propers als déus, segur que es compliran! És per això que us proposem que escrigueu un missatge relacionat amb la pau i els drets humans.
 
 
En aquest enllaç podreu veure vídeos dels vostres companys fent volar estels construïts per ells mateixos.
 
Construcció de milotxes per alumnes de 1r d'ESO: 
 
 
Data límit: 10/12/2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada