diumenge, 19 de febrer del 2012

3.- A què jugaven els nens i nenes d'Empúries fa 2.000 anys?

Museu del Louvre (150 aC) 
La presència romana a Empúries s’inicia...
l'any 218 aC, amb motiu de la Segona Guerra Púnica, quan un exèrcit romà comandat per Cneus Corneli Escipió desembarcà al port d'Empúries amb l'objectiu de tancar el pas per terra a les tropes cartagineses. S'iniciava així el procés que portaria a la romanització de la península Ibèrica. El 195 aC, Marc Porci Cató instal·là un campament militar a Empúries que fou l'embrió d'una nova ciutat, creada a principis del segle I aC.
http://www.mac.cat/cat/Seus/Empuries/Presentacio
Per tant hem de diferenciar entre:
·els jocs infantils i entreteniments dels nens i les nenes que van viure a Empúries entre el segle I aC fins a mitjans del III dC
·els jocs o diversions típiques dels adults
oen particular els dels soldats romans
oels de la població en general a través dels espectacles a l’amfiteatre
Jocs infantils i entreteniments dels nens i les nenes (1)
Per les restes arqueològiques, els gravats, les pintures, els mosaics, els textos de clàssics com Ovidi, Cató, Marcial o Oraci entre d’altres, sabem força jocs que practicaven els nens i les nenes a l’antiga Grècia i Roma. A Empúries hem de creure que es jugava als mateixos jocs o molt semblants, amb modificacions adaptats a la zona.
1.- Identifica les joguines que es representen en les imatges següents. 
2.- Digues el nom amb el qual les coneixes i aconsegueix una fotografia de la joguina a l'actualitat.
Museu della Civiltà Romana
Reproducció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Römisch-Germanisches Museum, Colonia
 Peces procedents del Tossal de Moro, de Gandesa. S. IV AC. Museu Arquològic de Barcelona
Staatliche Museum, Berlin
Museu del Joguet de Figueres

Data límit: 28/02/2012

Hem après a fer io-ios amb botons!
Sabem que els nens romans no se'ls feien d'aquesta manera, però a partir del què anem aprenent amb els jocs de fa 2000 anys, anem coneixent també quines joguines es feien els nostres avis i àvies:

Agafem dos botons, fil i una agulla de cusi. Posem el fil dins l'ull de la agulla, després anem passant l'agulla pels forats dels botons unes quantes vegades. Tot seguit passem l'agulla sols per un forat d'un botó i fem un nus i deixem el fil entre els dos botons i llavors ja tenim el io-io fet.
Fatima Ghaddari 

Hem après a fer io-ios amb botons!
A la classe, el professor ens ha ensenyat a fer io-ios amb botons, com feien els nostres avis i àvies.
Hem agafat dos botons el més gran possibles i els hem ajuntat amb les mans per una banda. Hem posat fil a l’agulla i hem començat a cosir. Quan veiem que ja ho hem passat prou cops, tallem el fil i l’enrotllem pel fil de dins i fem un nus petit. Tot seguit quan ja hi hagi casi 1m de fil, fem un nus, per on al mig passi el nostre dit.
Judith Estivill


S’agafen dos botons de la mateixa mida, després, amb un fil i una agulla i es passa el fil pels forats dels botons. Quan estan ben passats es fa un nus i fas passar el fil llarg pel mig. Quan està passat el fil s’enrosca el io-io i ja es pot jugar!
Tamara Bladé i Maria Franquet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada